3. Maatschappelijke ondersteuning

Overige gegevens

Openeinderegeling
Een belangrijk risico binnen de Wmo is het karakter van een openeinderegeling. Op basis van de Wmo 2015 heeft de gemeente een ondersteuningsplicht, ongeacht de financiële ruimte. Gecombineerd met het feit dat de rechter uiteindelijk via uitspraken de kaders formuleert en de ruimte van de beleidsvrijheid begrenst, vormt dit een inhoudelijk en financieel risico.

Binnen het programma Maatschappelijke ondersteuning lieten diverse budgetten de afgelopen jaren al een stijging zien en 2023 vormt daarop geen uitzondering. Meerjarig lijkt deze tendens zich voort te zetten. Dat leidt tot een toenemende financiële druk op dit programma. We vormen hierin geen uitzondering, omdat sprake is van een landelijke tendens.

CAO- en andere prijsstijgingen
Loonkosten van personeel van professionele aanbieders en maatschappelijke organisaties stijgen door diverse CAO-stijgingen. Maar ook kostenstijgingen als gevolg van hogere energielasten, goederen en diensten zijn van invloed. Deze stijgingen worden in veel gevallen doorberekend in de kostprijs of in de subsidies geïndexeerd. De kostenstijging is ook voor komend jaar een factor om rekening mee te houden.

Vergrijzing
Ook in gemeente Beuningen hebben we te maken met vergrijzing. In combinatie met het langer thuis blijven wonen door ouderen zien we dat het aantal aanvragen voor specifieke Wmo-voorzieningen, met name huishoudelijke hulp, in 2023 is toegenomen en dat zal naar verwachting een structurele tendens zijn. Meerjarig verwachten we dan ook een stijging van de kosten voor maatschappelijke ondersteuning.

Situatie op de woningmarkt
De situatie op de woningmarkt heeft in 2023 geleid tot een toename in het aantal aanvragen voor woonvoorzieningen. We zien dat het voor inwoners moeilijker werd om een  woning te vinden die zou voorzien in een oplossing voor beperkingen. Als gevolg daarvan zijn meer aanvragen en toekenningen gedaan voor woonvoorzieningen. Het is de verwachting dat deze ontwikkeling, die nog versterkt wordt door de vergrijzing en de wettelijke taakstelling huisvesting statushouders, zich meerjarig voor zal doen.  

Personeelskrapte
Op meerdere terreinen zijn gevolgen merkbaar van personeelskrapte. Zo zagen we dit onder andere terug in de wachtlijst voor hulp bij het huishouden, maar ook bij het doelgroepenvervoer en zorgaanbieders. Deze ontwikkeling zal zich naar verwachting niet beperken tot een enkel jaar en als zodanig is dat te beschouwen als een risico voor onder andere de kwaliteit van dienstverlening, maar ook de beschikbaarheid van voorzieningen in het licht van een toenemende vraag.

Voor meer informatie verwijzen wij naar de paragraaf 1.3.2. Weerstandsvermogen en risicobeheersing.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2024 15:26:50 met de export van 06/12/2024 15:18:39