4. Welzijn en educatie

Doelen en financiën

Onderwijs

  • In 2023 zijn we samen met de schoolbesturen en kinderopvangorganisatie gestart met het opstellen van het Integraal Huisvestingsplan (IHP). De ontwikkelingen van het specialistisch kindcentrum worden meegenomen in het plan. Hiervoor hebben we een aanvullend onderzoek laten uitvoeren. In het IHP is ook aandacht voor investeringen in schoolgebouwen die betrekking hebben op kinderopvangruimten.
  • Het nieuwe kindcentrum van de Dromedaris is opgeleverd. Het gebouw is na de herfstvakantie in 2023 in gebruik genomen door de school. De units voor de tijdelijke huisvesting zijn weggehaald en het terrein is weer in de oude staat gebracht.
  • Alle basisscholen hebben minimaal een intensieve en geformaliseerde samenwerking met een kinderopvangpartner. In 2023 is er op iedere locatie op eigen wijze planmatig gewerkt aan een sluitend, thuis nabij aanbod van onderwijs, opvang, ontmoeting, ontwikkeling, opvoeding en ondersteuning.


Sport en bewegen

  • De kunstgras sportvelden bij de hockey- en voetbalverenigingen zijn vervangen. Dit hebben samen gedaan met de sportverenigingen.  
  • De buurtsportcoaches hebben rondom de kindcentra naschoolse beweegactiviteiten georganiseerd om een impuls te geven aan de motorische ontwikkeling van kinderen.
  • In 2023 is het sportakkoord herijkt. We hebben hiervoor verschillende bijeenkomsten gehouden met sportorganisaties, de buurtsportcoaches en de sportraad. De ambities voor de periode 2024 t/m 2026 zijn aangescherpt.  
  • We hebben in samenspraak met de tennisverenigingen en de sportraad een beleidskader voor padel opgesteld.

Accommodaties

  • Er zijn meerdere gesprekken gevoerd met dorpshuis de Lèghe Polder en andere verenigingen en stichtingen in Beuningen. Daarnaast is er een enquête onder de inwoners uitgezet. Het onderzoek heeft veel informatie opgeleverd. De vervolgopdrachten zijn: het uitvoeren van een ruimtelijke verkenning naar een nieuwbouwlocatie, het opstellen van een programma van eisen en een verkenning naar de toekomstige eigendomssituatie en exploitatievorm.
  • In het voorjaar van 2023 hebben we een participatietraject gehouden voor de bouw van het nieuwe zwembad. De omwonenden en omliggende sportverenigingen hebben we een aantal keer uitgenodigd om met ons mee te denken.
  • In het najaar zijn we gestart met de (selectiefase) aanbesteding van het nieuwe zwembad. De aanbesteding hebben we tijdelijk onderbroken omdat we van de netbeheerder geen zekerheid krijgen voor het leveren van een grootverbruikers aansluiting stroom in 2025. De procedure van het bestemmingsplan laten we wel door lopen.

    Kunst, cultuur en erfgoed
  • Voor het opstellen van de Uitvoeringsagenda Kunst, Cultuur en Erfgoed zijn gesprekken gevoerd met verschillende organisaties en andere betrokkenen in het veld en is het aanbod in de gemeente en de regio geïnventariseerd.
  • De cultuuraanjager is bezig met het stimuleren van projecten, waarbij verschillende makers in de cultuursector, organisaties en inwoners samenwerken. In 2023 is hiervoor een onderzoeksproject ontwikkeld voor nieuwe activiteiten voor jongeren op het gebied van kunst, cultuur en erfgoed, natuur en duurzaamheid.
  • De cultuuraanjager is in 2023 begonnen met de voorbereidingen voor een platform kunst en cultuur en een platform materieel en groen erfgoed en bij het opzetten van de culturele digitale ‘kaart’.
  • Er is een plan opgesteld voor het aandeel van Beuningen in het Regioprogramma 80 jaar Vrijheid 2025, waarvoor de regio Rijk van Nijmegen eind 2023 subsidie heeft aangevraagd bij de provincie Gelderland.
  • Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen heeft de voormalige app ‘Luxe achter de Limes’ (van de gemeenten Nijmegen, Wijchen en Heumen) vernieuwd en uitgebreid met archeologische monumenten in Beuningen, Druten en Berg en Dal. De fietsroutes zijn uitgebreid en aangepast.
  • Bij het muziekonderwijs in de basisscholen krijgen vanaf 2023 de vaste leerkrachten ondersteuning en begeleiding van muziekvakdocenten, zodat de leerkracht zelf de muziekles kan geven naast de muziekvakdocent.

Bibliotheek / laaggeletterdheid

  • Voor het Informatiepunt Digitale Overheid zijn extra middelen verstrekt aan de bibliotheek. Vanaf 2023 krijgen gemeenten hiervoor een specifieke uitkering van het Rijk.
  • In de arbeidsmarktregio Rijk van Nijmegen werken we met 7 gemeenten samen op het gebied van Vouwasseneducatie/basisvaardigheden volgens een Regionaal Uitvoeringsplan. Met een regionale taalcoördinator en een bondgenootschap laaggeletterdheid vroegen we aandacht en samenwerking op het gebied van versterken basisvaardigheden in de regio. Vanuit de WEB-middelen bekostigden we NT-1 en NT-2 groepen van het ROC voor Nederlands, rekenen en digitale vaardigheden.
  • Halverwege het jaar sloten we de pilot ‘gemeentelijke gezinsaanpak geletterdheid’ lokaal af. Samen met onderwijs, zorg, welzijn, kinderopvang werkten we aan bewustwording, draagvlak en een overzicht van activiteiten voor verwijzers.

Groen

  • Het gemeentelijk groen is door de aannemer onderhouden op het gewenste kwaliteitsniveau. De gemeentelijk groenbeheerder en toezichthouder zien daarop toe. Als opmaat naar de aanbesteding van het groenbestek in 2025 is in 2023 gestart met het actualiseren van het groenbeheerplan. Net als in 2022 werd jonge aanplant extra goed onderhouden, zodat het een betere kans heeft om aan te slaan.
  • Het onderhoud van de gemeentelijke bomen is opnieuw aanbesteed. Vanwege de droge periode in mei en juni hebben we veel water moeten geven. Ondanks het water geven zijn helaas ook wat jonge bomen uitgevallen. Toch is het aantal gemeentelijke bomen in 2023, door nieuwe aanplant, gegroeid naar ruim 19.000. De dorpsbosjes zijn niet gerealiseerd als gevolg van langdurig openstaande vacatures.
  • Daarnaast is de bebouwingscontour voor houtopstanden geactualiseerd. En we zijn gestart met een subsidieregeling voor de uitvoer van natuur -en landschapsprojecten door lokale vrijwilligers.

Spelen

  • De gemeentelijke speeltuinen zijn in onderhouden en geregeld geïnspecteerd. Zo kunnen we een uitdagende en veilige speelaanbod garanderen. Het onderhoud aan de speeltoestellen doen we samen met zeven speeltuinstichtingen en de vrijwilligers van speeltuin Kindervreugd.
  • In 2023 is daarnaast speeltuin Kindervreugd inclusiever ingericht in samenspraak met de vrijwilligers. Ook schoolkinderen en bezoekers van de speeltuin hebben daar input voor gegeven. De speeltuin is nu geschikter voor kinderen en verzorgers met een beperking.
  • Voor de te realiseren pumptrack zijn in 2023 de noodzakelijke onderzoeken uitgevoerd en vergunningen aangevraagd. Daarnaast is een participatietraject doorlopen met de omwonenden. Door deze onvoorziene ontwikkeling is realisatie van de pumptrack doorgeschoven naar 2024.      
Deze pagina is gebouwd op 06/12/2024 15:26:50 met de export van 06/12/2024 15:18:39