3. Maatschappelijke ondersteuning

Doelen en financiën

Sociale basis
We bevorderden de zelfredzaamheid en regie van inwoners en meer specifiek van jongeren, senioren en mantelzorgers. We stimuleren dat senioren langer zelfstandig blijven wonen, mee kunnen blijven doen, in een veilige woning en ondersteunen we mantelzorgers bij hun taak. Daarmee zetten we een sterke institutionele sociale basis neer, bestaande uit collectieve en vrij toegankelijke voorzieningen, zoals een vrijwilligerssteunpunt, mantelzorgondersteuning, maatschappelijk werk, jeugdgezondheidszorg, opbouwwerk, etc. Deze institutionele sociale basis is ondersteunend aan de gemeenschappelijke sociale basis: de opbouwwerker kan een inwoner bijvoorbeeld toeleiden naar deelname aan een vereniging.

Onderlinge verbondenheid
We investeren in een sterke gemeenschappelijke sociale basis door de inzet van wijkwerk.  In de wijken Aalsterveld en Olde Tempel is de methodiek 'Waarde van Welzijn' ontwikkeld; een hulpmiddel bij het voeren van het gesprek met inwoners over hun welzijn in de wijk.

Samenwerkingsafspraken
We hebben strakkere afspraken gemaakt in de opdracht aan Stichting Perspectief over de te bereiken effecten en we hebben afspraken gemaakt over de doorontwikkeling jongerenwerk. Daarnaast zijn er nieuwe afspraken gemaakt over hulpmiddelen en huishoudelijke hulp. En bereiden we aanbestedingen voor over beschermd wonen/maatschappelijk opvang en ambulante begeleiding.

Psychische kwetsbaarheid
We werkten aan de maatschappelijke participatie voor inwoners met een psychische kwetsbaarheid en ondersteunen hen bij het bouwen aan een sociaal netwerk. Met het wijkGGZ team optimaliseerden we de ondersteuning voor de doelgroep.

Positieve gezondheid
We vroegen GALA-middelen aan en we stelden een lokaal GALA-plan op waarbij we inzetten op de positieve gezondheid van onze inwoners onderverdeeld naar leeftijd. We zetten in op een gezonde leefstijl, meer bewegen door kinderen en jongeren, een rookvrije leefomgeving en vitaal ouder worden.

Inburgering
2023 was het tweede jaar waarin de Wet inburgering 2021 van kracht was en het eerste volledige jaar dat de gemeente de regie had voor de inburgering van de statushouders die in Beuningen kwamen wonen. We hebben 44 vergunninghouders gehuisvest in Beuningen. De huisvestingstaakstelling bedroeg 52, inclusief de voorsprong uit 2022. Eind 2023 was er een achterstand van acht.
35 asielstatushouders zijn in 2023 gestart met hun inburgering.
We bieden inburgeraars een onderwijsroute op maat en ondersteunen hen met ondersteuning van Vluchtelingenwerk bij de integratie. Naast de taallessen zijn er trainingen en lessen aangeboden voor financiële zelfredzaamheid, het participatieverklaringstraject (PVT) en de module arbeidsmarkt en participatie (MAP). Enkele inburgeraars zijn begonnen met betaald of vrijwilligerswerk.

Wonen met zorg
We ontwikkelen een nieuwe woonzorgvisie.

Deze pagina is gebouwd op 06/12/2024 15:26:50 met de export van 06/12/2024 15:18:39