Paragrafen

Bedrijfsvoering

Website en bewonersbetrokkenheid

Communicatie
Ambities en ontwikkelingen
Gemeente Beuningen is er voor haar inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en partners. Ze wil open, duidelijk en eenduidig communiceren met en naar de inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en partners in de gemeente. Dit om de samenleving te blijven betrekken, informeren en inspireren. Communicatie moet op de hoogte zijn van alles wat er zowel binnen als buiten de organisatie gebeurt.

Wat wilden we bereiken?

  1. We communiceerden over de onderwerpen die speelden bij onze inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en partners die aansloten op de actualiteit en maakten concreet wat we doen als gemeente en in de gemeente Beuningen.
  2. We blijven onszelf steeds vernieuwen om de inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en partners van de gemeente Beuningen zowel offline als online zo goed mogelijk te bedienen.
  3. Omgevingswet
    We bereidden onszelf en onze inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en partners voor op de komst van de Omgevingswet.
  4. E-participatiemodule
    We ontwikkelden de e-participatiemodule door.

Wat hebben we daarvoor gedaan? (Prestatie)

  1. De communicatieprofessionals zetten beleid om in directe en duidelijke boodschappen en uitingen richting onze inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties en partners.
    We hebben ingezet op proactieve communicatie richting de lokale en regionale media.
  2. We bereidden een mediaonderzoek voor, dat we in 2024 verder uit gaan voeren. Ook deden we voorbereidingen voor het vernieuwen van onze website in 2024.
  3. Omgevingswet
    Samen met de vakafdelingen hebben we een zorgvuldig, snel en inzichtelijk proces neergezet voor 1 januari 2024. Wij keken kritisch naar de huidige procedures en de aanpassingen binnen de Omgevingswet. De initiatiefnemer en belanghebbende(n) stonden hierbij centraal.
  4. E-participatiemodule
    In het najaar 2021 maakten we al een voorzichtige stap met een e-participatiemodule op de website voor de Omgevingsvisie. Dit werkten we in 2022 verder uit met ‘Samen in de buurt’ en in 2023 gingen we hier nog verder op door ontwikkelen.

Wat hebben we bereikt?

  1. We verzorgden de publieks- en persvoorlichting voor een tal van interne en externe projecten die bijdragen aan de ambities uit het coalitieakkoord, waaronder twee verkiezingen, energieregelingen vanwege de energiecrisis, voorbereidingen komst nieuwe zwembad, vluchtelingencrisis, duurzaamheidsmaatregelen die inwoners kunnen nemen en de Vierdaagse.  
  2. Omgevingswet
    Op de gemeentelijke website is informatie te vinden over de Omgevingswet. Inwoners die (ver)bouwplannen hebben kunnen de stappen doorlopen.
  3. E-participatiemodule
    De e-participatiemodule kwam online en we deelden hierop de initiatieven die bij ons via ‘Samen in de Buurt’ binnenkwamen.

Bewonersbetrokkenheid
Ambities en ontwikkelingen
Beuningen staat voor grote en complexe opgaven zoals duurzaamheid, woningbouw en voorzieningen in de kernen. De samenleving en de gemeente pakken die samen op. Alleen zo wordt alle potentie benut en ontstaat meer saamhorigheid, vertrouwen in elkaar en een nog mooier plekje. We vinden het belangrijk dat iedereen mee kan doen in en aan onze samenleving. Wij nemen inwoners serieus, betrekken ze op tijd bij gemeentelijke plannen en geven ruimte aan initiatieven. Een goed samenspel tussen alle samenwerkingspartners is belangrijker dan ooit.

Wat wilden we bereiken?
Op het vlak van participatie werkten we aan de hand van een visienota ‘Beuningen maken we samen’. Daarin staan globale uitgangspunten. Er was behoefte aan heldere en eenduidige kaders en een concrete werkwijze voor inwonersparticipatie en inwonersinitiatieven.

Wat hebben we daarvoor gedaan? (Prestatie)
Er is in 2023 aan alle betrokkenen gevraagd wat er goed gaat en wat er beter kan op het gebied van participatie. Inwoners, ondernemers, (maatschappelijke) organisaties, partners, raad, college en ambtelijke organisatie leverden hierin een bijdrage.  Op basis van deze inbreng is de kadernota ‘Participatie in het hart’ opgesteld. Daarin staan de visie, doelen, afspraken, rollen en een werkwijze. Om dit te realiseren is er formatie georganiseerd.
Wat hebben we bereikt?
De gemeenteraad stelde de kadernota Participatie vast in november 2023. Bij participatie staat een zorgvuldig proces centraal, zowel bij inwonersinitiatieven als bij inwonersparticipatie. In 2024 gaan we de afspraken uit de kadernota verder implementeren en communiceren, zowel intern als extern.


Deze pagina is gebouwd op 06/12/2024 15:26:50 met de export van 06/12/2024 15:18:39