5. Omgeving

Doelen en financiën

Aantrekkelijk wonen 
De doelstelling voor 2023 was: werken aan een evenwichtige leefomgeving met een aantrekkelijk woon- en leefklimaat.

  1. Perspectief en kwaliteit 
  • Dit jaar zijn er in de gemeente vier bestemmingsplannen door de raad vastgesteld en heeft het college zes ontwerpbestemmingsplannen in procedure gebracht.
  • We wilden starten met de Omgevingsdialogen Beuningen-Oost en Weurt. Maar deze zijn nog niet opgestart. Het college heeft een ander prioritering gemaakt binnen de middelen die de organisatie tot zijn beschikking heeft. 
  • We hebben beleid opgesteld om de kwaliteit van de woningbouw te borgen voor alle doelgroepen. 
  • Voor flexwoningen zijn we nog binnen de lopende plannen aan het kijken naar de mogelijkheden.

2.  Openbare ruimte

  • Voor een schone, goed onderhouden en veilige openbare ruimte hebben we dit jaar bijvoorbeeld geïnvesteerd in de openbare ruimte van de wijk Vording.
  • Om onze gemeente nog groener maken, waarbij ook gekeken zou worden naar betere ontsluitingen en meer groen in de dorpskernen, zoals bv. de Klef in Ewijk.

3.  Veilig bereikbaar 

  • In 2023 is vooral gewerkt aan maatregelen om verkeersveiligheid vooral voor de kwetsbare verkeersdeelnemers te vergroten.  Door nemen van verkeersmaatregelen en educatie.

     4.   Luchtkwaliteit in de leefomgeving

    5.  Klaar voor de komst van de Omgevingswet

In 2023 bereikten we de volgende mijlpalen:  

  • We hebben een start gemaakt met het opstellen van het nieuwe Omgevingsplan voor heel de gemeente; 
  • De samenwerking in de keten met onze partners (o.a. ODRN) is op orde zodat we Omgevingsvergunningen kunnen afgeven;
  • We kunnen aan initiatiefnemers van grote ontwikkelingen aangeven waar het plan aan moet voldoen om te passen in het Beuningse format Omgevingsplan;  
  • We hebben de processen rondom initiatieven en ontwikkelingen goed in beeld en kunnen daarom initiatienemers  begeleiden bij het maken van plannen die passen binnen ons beleid.

Zuinig op ons klimaat 
Om te werken aan een fijne en gezonde leefomgeving en daarmee zuinig te zijn op ons milieu 
en klimaat hebben we:

  1. Klimaateffecten,
  • In de samenwerking en de Regionale Adaptatie Strategie hebben we klimaatbestendigheid benoemd en is het onder de aandacht.
  1. Energietransitie,
  • Drie van de zonneparken zijn gestart met de bouw en één daarvan is afgerond en inmiddels operationeel en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan onze opgave. Netcongestie heeft het perspectief op een aantal ontwikkelingen zoals meer zon gewijzigd. We hebben een monumenteigenaren avond in het kader van Duurzaamheid georganiseerd, hebben het proces voor de Toekomstbestendig Wonen lening gedigitaliseerd en uitgebreid naar VvE’s en de Kinderdenktank een nieuwe vorm gegeven. Regionaal hebben we een planMER opgesteld om inzichtelijk te maken welke plekken potentie hebben voor windenergie in het kader van de RES.
  • Er zijn bij 803 huishoudens energiebesparende maatregelen geïnstalleerd. Dit zijn kleinschalige maatregelen zoals LED-lampen, radiatorfolie en radiator-ventilatoren. Hiermee hebben deze huishoudens hun energierekening verlaagd. Daarnaast is er veel gebruik gemaakt van de witgoed regeling. In 2023 is er in totaal 308 keer gebruik gemaakt van de witgoedregeling voor een totaalbedrag van 120.000,-.  Daarnaast zijn er twee collectieve inkoopacties georganiseerd voor huiseigenaren met maatregelen om hun huis te verduurzamen.
  • Er is in samenwerking met de gemeente Heumen en Wijchen een studie uitgevoerd voor de haalbaarheidsstudie van het warmtenet. Hiervoor is er toegewerkt naar een voorkeurstracé in de gemeente Beuningen. Er is inzicht gegeven in de mogelijkheden voor het warmtenet en welke kernen of delen van de gemeente daarbij geschikt zijn.
  1. Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen.
  • We zijn bezig met het programma Conceptueel en Circulair Bouwen. Hierin staan richtlijnen om dit type bouwen te stimuleren, niet alleen in de gemeente maar in de hele Groene Metropoolregio. Hiervoor is een rapport opgesteld dat de gemeente inzicht geeft in hoe dit in de organisatie moet landen. Ook zijn we in zelf en in samenwerking met de gemeente Nijmegen onze luchtkwaliteit aan het monitoren en verbeteren. Hiervoor zijn we bezig met uitvoering van het Schone Lucht Akkoord (SLA) en meten we geur en luchtkwaliteit.  

Afval
Op het gebied van afval hebben we in 2023 bereikt dat:

  • De goede prestaties op het gebied van de afvalinzameling zich voortzetten. De hoeveelheid restafval is gedaald van 65 kg naar 57 kg per inwoner per jaar. Met een scheidingspercentage van 87% en een hoeveelheid restafval van 57 kg per inwoner per jaar wordt ruimschoots voldaan aan de VANG-doelstellingen (Van Afval Naar Grondstof). Deze landelijke doelstelling ligt namelijk op een scheidingspercentage van 75% en een hoeveelheid restafval van 100 kg in 2020. Uit de Benchmark huishoudelijk afval waaraan we in 2022 hebben deelgenomen blijkt dat gemeente Beuningen landelijk gezien erg goed scoort op het gebied van de afvalinzameling. Ten opzichte van vergelijkbare gemeenten zijn onze milieuprestaties uitstekend. Uit de kernprestaties blijkt dat Beuningen bij de best presterende gemeenten hoort. Ook op het vlak van de dienstverlening scoort gemeente Beuningen hoog. Tegelijkertijd zijn onze afvalbeheerkosten in vergelijking met andere gemeenten laag. In 2024 nemen we opnieuw deel aan de landelijke benchmark (tweejaarlijks).
  • Acties zijn uitgevoerd ter verbetering van de kwaliteit van de grondstoffen gft en plastic+. Begin 2024 worden de acties geëvalueerd.

GFT-afval: de eerste resultaten laten zien dat de doelstelling “Behoud van minimaal 85% schone containers in de wijken waar we het project van 2021 en 2022 continueren” wordt behaald. Op alle routes die zijn gecontroleerd en op alle controlemomenten.
Plastic+: de eerste resultaten laten een daling zien van de afkeur van het aantal plastic+ containers. Helaas is de afkeur van het plastic+ bij de verwerker desondanks toch toegenomen. Dit komt doordat er een strenger controleprotocol is ingesteld. In 2024 evalueren we de het project.

  • Het aantal luiercontainers is toegenomen en er een nieuwe inzamellocatie is bijgekomen. De ledigingsfrequentie van de luiercontainers is beter afgestemd op het aanbod.
  • Het aantal Wijkhelden in Beuningen de laatste jaren enorm is toegenomen. 1 januari 2023 waren er 692 Wijkhelden actief. Op 31 december 2023 zijn het er 886.
  • Er is gestart met de uitvoering van de pilot voor het plaatsen van containertuintjes.
Deze pagina is gebouwd op 06/12/2024 15:26:50 met de export van 06/12/2024 15:18:39