Aantrekkelijk wonen
Om te werken aan de doelstellingen om te komen tot een evenwichtige leefomgeving met een
aantrekkelijk woon- en leefklimaat hebben we het volgende gedaan:
- Perspectief en kwaliteit
- We hebben onderzoek gedaan naar de woningbouwmogelijkheden op inbreidingslocaties in Ewijk voor de bouw van woningen.
- We hebben gewerkt aan de gebiedsontwikkeling Winssen-Zuid en mogelijk andere locaties, in samenwerking met de woningcorporatie, om woningen te realiseren.
- We hebben de Woondeal 2.0 vastgesteld als kader voor lokaal volkshuisvestelijk beleid.
- We hebben een doelgroepenverordening vastgesteld om te sturen op doelgroepen, huur- en koopprijzen van betaalbare woningen en instandhoudingstermijnen.
- We hebben een Kwaliteitskader woningbouw vastgesteld om te sturen op het kwantitatieve en kwalitatieve woningbouwprogramma.
- We hebben de maximale koopsom in de verordening startersleningen verhoogd naar € 355.000 om meer koopstarters de mogelijkheid te geven om een eerste woning te kopen.
- We hebben de beleidsregels zelfbewoningsplicht en vervreemdingsbeperking geactualiseerd om te voorkomen dat woningen opgekocht worden voor speculatie.
- We hebben een nieuwe Huisvestingsverordening vastgesteld om te sturen op een evenwichtige, transparante en evenwichtige verdeling van sociale huurwoningen.
- We hebben prestatieafspraken gemaakt met Woonwaarts en Woonzorg Nederland om samen te werken aan de volkshuisvestelijke opgaven in Beuningen.
- We zijn begonnen met het doorontwikkeling van de organisatie om zo het projectmatig werken te verbeteren. Om zo bijvoorbeeld beter in de informatiebehoefte van organisatie en raad te kunnen voorzien.
- We hebben principeverzoeken afgehandeld volgens het reguliere proces. Vanwege de groei van het aantal principeverzoeken hebben we gewerkt aan het stroomlijnen en optimaliseren van het reguliere proces van het behandelen van deze verzoeken en heeft het college besloten aan de hand van een aantal toetsingscriteria te prioriteren.
2. Openbare Ruimte
- Met een planmatige aanpak die passend is bij de Beuningse schaal hebben we de kwaliteit van onze openbare ruimte geborgd.
- Ook meldingen over de openbare ruimte hebben we afgehandeld via ons reguliere proces van meldingssysteem, zodat er snel en adequaat gereageerd kon worden.
3. Veilig bereikbaar
In het kader van de verkeersveiligheid voor de kwetsbare deelnemers zijn:
- De woningbouwplannen Winssen Zuid veel autovrije verbindingen, en kortere doorsteken voor langzaam verkeer richting de dagelijkse voorzieningen voorzien. Ook in Ewijk Zuid wordt gekeken hoe de bestaande kern autoluwer kan worden gemaakt in combinatie met de realisatie van een ontsluitingsweg en prettige en korte routes voor langzaam verkeer in Ewijk en naar Beuningen.
- Enkele risicolocaties (zoals Jonkerstraat Weurt) zijn in 2023 aangepakt met een verkeersveiligheidssubsidie, waardoor de snelheid in de 30-zone is verlaagd.
- Verder hebben er diverse educatieprojecten en gedragscampagnes plaatsgevonden, zoals 'Doortrappen' (ouderen langer veilig laten fietsen), 'High Five' (lopen/fietsen basisschool Dromedaris stimuleren) en de fietsverlichtingscampagne (uitdelen en repareren fietsverlichting).
4. Luchtkwaliteit in de leefomgeving
- Vanwege de zorgen van de inwoners in Weurt over de luchtkwaliteit in hun leefomgeving, zijn we samen met Nijmegen opgetrokken op om de luchtkwaliteit van Nijmegen-West en Weurt structureel meer te meten en zo nodig handhavend op te treden. Dit had betrekking op fijn stof, stikstof, benzeen, roet, PAK en geur.
5. Klaar voor de komst van de Omgevingswet
- In samenwerking met de Omgevingsdienst Regio Nijmegen hebben we gewerkt aan het stroomlijnen van de begeleiding van initiatieven zodat termijnen gehaald worden.
- Er is begonnen met het opstellen van een omgevingsplan voor de kernen van Beuningen.
- We hebben een format gemaakt voor het opstellen van een juridisch passend omgevingsplan, zodat ontwikkelende partijen hiermee aan de slag kunnen.
- We hebben toepasbare regels aangepast en toegevoegd aan het Digitaal Stelsel Omgevingswet zodat initiatiefnemers de juiste vragen krijgen bij een vergunningencheck.
Zuinig op ons klimaat
Om te werken aan de doelstellingen om te komen tot een fijne en gezonde leefomgeving en
daarmee zuinig te zijn op ons milieu en klimaat gaan we het volgende gedaan:
1. Klimaateffecten
- Het riool- en waterplan is opgesteld. Er is aandacht besteed aan een waterrobuuste en klimaatbestendige leefomgeving. En het beleid voeren we nu uit.
- Er is waterberging is in de openbaar gebieden gerealiseerd en ook hemelwater voeren we af in het openbaar gebied.
- We hebben een subsidieregeling opgesteld voor het afkoppelen van hemelwater op eigen terrein. Die is ook in werking getreden.
- In samenwerking met Het Dijkmagazijn is er een groenmarkt georganiseerd op het Julianaplein om vergroening onder de aandacht te brengen. Ook is er een voorstel opgesteld om bomen uit te delen.
2. Energietransitie
- De opdracht voor een kwantitatieve evaluatie van de doelstellingen uit de energievisie is gestart en is in uitvoering. De resultaten worden begin 2024 verwacht en zijn de oplegger voor het nieuwe uitvoeringsprogramma om de ambitie van energieneutraal in 2040 te bereiken.
- We hebben over het windpark een aangevuld verweerschrift opgestuurd naar de Raad van State. Er zijn aanvullende beroepsgronden aangedragen door belanghebbenden waarop we gereageerd hebben met een aangevuld beroepsschrift. We wachten nog steeds op een zittingsdatum van de Raad van State.
- Met de diverse grijze gebieden zijn gesprekken gevoerd over de mogelijkheid en ontwikkelingen van zonne-energie. Wel zien we dat ook netcongestie hierop mogelijke invloed van is.
- We hebben in het kader van energiearmoede brieven gestuurd naar 1647 adressen in alle kernen van de gemeente Beuningen. We zijn daarnaast met de Energiebespaardienst waarvoor we samenwerkten met Winst uit je Woning, langs de deuren gegaan. Hiermee probeerden we huishoudens zover te krijgen energiebesparende maatregelen te installeren in huis. Daarnaast hebben we alle Klavervierpashouders de mogelijkheid gegeven om gebruik te maken van de witgoedregeling.
- Via de Groene Metropoolregio is het plan uitgevoerd een platform te starten voor energiebesparing bij bedrijven. Dit is het Regionaal Expertiseteam Energiebesparing (REE). Voor bedrijven is een subsidieverordening vastgesteld met een subsidieplafond die het REE uitvoert.
- Het Dijkmagazijn heeft de werkzaamheden voor lessen door gezet evenals een nieuwe opzet voor de Kinderdenktank. Voor de haalbaarheidsstudie hebben we samen met gemeente Heumen en Wijchen samengewerkt. We hebben hiervoor aan het expertteam Warmte van de provincie Gelderland gevraagd of zij ons hierbij willen begeleiden.
3. Duurzame leefomgeving en stimuleren circulair bouwen
- Een student heeft onderzoek gedaan hoe we circulair en conceptueel bouwen in ons beleid kunnen laten landen. De uitkomsten van dit onderzoek pakken we in 2024 op binnen onze organisatie.
- Voor Winssen-Zuid zijn hebben we inbreng gegeven over een duurzaamheidsvisie en circulair Bouwen om zo te leren van dit project voor een toekomstige projecten in de gemeente.
Afval
Op het gebied van afval hebben we daarvoor het volgende gedaan:
- Er is uitvoering gegeven aan het regionale project ‘verbetering kwaliteit grondstoffen’. Voor het gft-afval zijn de controleacties van de voorgaande jaren voortgezet.
De acties voor het plastic+ zijn geïntensiveerd en is een intensieve communicatiecampagne gevoerd. We werkten hierin samen met Dar en RKN/Afvalfonds. Hiervoor ontvingen we financiële ondersteuning van het Afvalfonds. Het project omvatte frequente controles van de plastic+ containers door afvalcoaches, een uitgebreide communicatiecampagne en sorteeranalyses ter controle. Het project is uitgevoerd door de Dar. Er volgt in 2024 een evaluatie van het project.
- De resultaten van de eerste 1,5 jaar luierinzameling zijn begin 2023 geëvalueerd. Er is meer luierafval ingezameld dan vooraf werd verwacht. Het ingezamelde luierafval bevat weinig verontreiniging en is goed te verwerken. Op basis van de evaluatie is in 2023 er een extra containerlocatie bijgekomen en zijn er een aantal extra containers bijgeplaatst. Ook is de ledigingsfrequentie verhoogd. De hoeveelheid ingezameld luierafval is nog steeds hoger dan verwacht maar stabiliseert zich momenteel op ongeveer 130 ton per jaar.
- We geven veel publiciteit aan de Wijkhelden via social media, communicatie met scholen en tijdens de Maas & Waalse Schoonmaakdag. Ook in 2023 is een Wijkheldendag gehouden, deze keer in de gemeente Mook.
- De uitvoering van de pilot voor het plaatsen van containertuintjes loopt vertraging op. De locaties die in eerste instantie geselecteerd zijn bleken niet allemaal geschikt. Er werd te weinig bijplaatsing van afval geconstateerd. We monitoren nu op meerdere locaties van de bijplaatsing van afval. Na selectie van 2 locaties wordt de pilot verder opgepakt. Dit gebeurt in samenwerking met Dar.