Als gemeente werken we veel en intensief met andere gemeenten samen. Dat gebeurt onder andere in gemeenschappelijke regelingen. Hierin draagt het lokale bestuur bevoegdheden over aan (het bestuur van) een regionaal, interbestuurlijk samenwerkingsverband. Voorbeelden van wettelijk verplichte samenwerkingsverbanden zijn de omgevingsdiensten en de veiligheidsregio’s.
Elk samenwerkingsverband van Beuningen kent een eigen vorm en dynamiek, zowel beleidsmatig als financieel. Actief, betrokken en constructief-kritisch opdrachtgeverschap is essentieel. Door de actuele ontwikkelingen steeds goed te volgen, het Beuningse belang in het oog te houden en contact te houden met zowel de verbonden partij als met de andere opdrachtgevers in de regio, weten we wat er speelt en kunnen we daarop acteren.
Binnen Beuningen werken we aan de doorontwikkeling van het managen van de verbonden partijen, onder meer door de timing van het planning en control proces en door het optimaliseren van de informatie en communicatie. In 2023 is voor de tweede keer de 'carrousel gemeenschappelijke regelingen' georganiseerd. Raads- en commissieleden krijgen voorafgaand aan het proces van de zienswijze op de begroting en de jaarrekening van de GR-en een toelichting van de ambtelijke accounthouder en de GR zelf, zowel inhoudelijk als financieel. De regionale 'adviesfunctie' gaf in 2023 een toelichting op de totstandkoming van de adviezen. Met de evaluatie van de carrousel wordt de opzet daarvan weer verder verbeterd.
In 2023 is een wetswijziging doorgevoerd in de Wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr). Doel van deze wetswijziging is om de democratische legitimatie te vergroten. De mogelijkheden van volksvertegenwoordigers om de eigen controlerende en kaderstellende rol bij gemeenschappelijke regelingen te versterken, zijn aangepast en uitgebreid.
Een mooi voorbeeld van regionale samenwerking: een regionale projectgroep voor de zeven gemeenten in Rijk van Nijmegen heeft de wijzigingen opgepakt. Met alle betrokken partijen bij de gemeenten en de GR-en is bekeken welke opties er zijn om de wijzigingen door te voeren. Gemeenteraden hebben hiervoor kaders gesteld. In 2024 worden de gewijzigde regelingen vastgesteld.